Relacje między kapitałami ludzkim i społecznym - zarys problematyki - Jaźwiński, Ireneusz (Relations between Human and Social Capital - an Outline of the Issue, 2010)
Do ważnych czynników oddziałujących na procesy rozwoju społecznogospodarczego i wzrostu gospodarczego należy zaliczyć kapitały ludzki i społeczny. Kapitały te są ze sobą blisko powiązane. Celem pracy jest przybliżenie koncepcji kapitałów ludzkiego i społecznego z uwzględnieniem relacji między tymi kapitałami. W pracy przedstawiono istotę kapitałów ludzkiego i społecznego, w tym ich definicje i źródła. Opisano różne ujęcia i atrybuty tych kapitałów. Wskazano na znaczenie kapitałów ludzkiego i społecznego, także w aspektach rozwojowym, gospodarki opartej na wiedzy i terytorialnym. Przedstawiono podejście prezentujące analizowane kapitały jako części składowe kapitału. Zwrócono uwagę na kapitały ludzki i społeczny jako komponenty kapitału intelektualnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 311-319
Keywords: kapitał ludzki; kapitał społeczny; ekonomia społeczna