Proces ustalania się cen równowagi rynkowej w perspektywie austriackiej szkoły ekonomii - Imbierowicz, Patrycja (The Process of Setting the Market Balance Prices in the Perspective of the Austrian School of Economics, 2010)
Punktem wyjścia w teorii kształtowania się cen równowagi rynkowej według austriackiej szkoły ekonomii są ludzkie potrzeby. Potrzeby, odczuwane jako pewien rodzaj dyskomfortu, wywołują działanie. Działanie człowieka jest celowe i dąży do zaspokojenia potrzeb. Człowiek, wybierając spośród dostępnych środków realizacji celów, dokonuje procesu ich wartościowania według subiektywnych kryteriów. Na rynku dóbr i usług dochód producenta i zysk psychiczny konsumenta zależą od konfiguracji cen. Każdy sprzedawca próbuje sprzedać swoje dobro za najwyższą możliwą cenę, a każdy nabywca próbuje je kupić za cenę jak najniższą. "Siłami" determinującymi cenę równowagi są indywidualne skale wartości podmiotów gospodarczych wyrażone w krzywych popytu i podaży. Tak ustalona cena nie jest zjawiskiem stałym, ponieważ rynek jest w nieustannym ruchu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 296-310
Keywords: użyteczność krańcowa; cena równowagi; szkoła austriacka