Procesy kooperacji w działalności innowacyjnej przedsiębiorstw - Grzybowska, Barbara (Cooperation Processes in Innovative Activity of Enterprises, 2010)
W opracowaniu scharakteryzowano współpracę przedsiębiorstw z innymi podmiotami w zakresie prowadzenia wspólnych prac zmierzających do opracowywania i wdrażania innowacji. Powiązania kooperacyjne przedsiębiorstw mają najczęściej charakter pionowy - dotyczą dostawców i odbiorców. Najrzadziej na partnerów wspólnych prac wybierane są podmioty z sektora B+R. Nie wszystkie firmy dostrzegają bariery, które ograniczą ich aktywność w nawiązywaniu partnerskich stosunków. Te, które deklarują istnienie takich utrudnień wskazują m.in. na brak informacji o możliwościach współpracy oraz na niską jakość ofert firm, których propozycje mogłyby się stać przedmiotem wdrożeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 256-264
Keywords: innowacje; kooperacja; przedsiębiorstwo; bariery współpracy