Fiskalne skutki ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego - Gasz, Małgorzata (The Results of Global Economic Crisis, 2010)
Skutki obecnego kryzysu gospodarczego odczuwalne są w wielu krajach. Ogólnoświatowa dekoniunktura sprawiła, że rządy podjęły szereg działań stabilizujących, przybierających najczęściej formę kosztownych i obciążających budżet pakietów fiskalnych zwiększających wydatki publiczne lub modyfikujących obciążenia podatkowe. W artykule podjęto próbę nakreślenia perspektyw, jakie stoją przed polską gospodarką jako beneficjentem globalnej gospodarki, zaprezentowano także przykłady rozwiązań w obszarze podatków, jakie wprowadziły poszczególne państwa dotknięte kryzysem w celu zmiany niekorzystnych trendów zachodzących w ich gospodarkach. Przedstawiono również przykłady działań w ramach tzw. optymalizacji podatkowej, stosowane przez przedsiębiorców w okresie dekoniunktury.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 215-230
Keywords: kryzys; deficyt budżetowy; podatki