Praca w czasie spowolnienia gospodarczego - stres związany z pracą zawodową - Drela, Karolina (Working in Time of Economic Recession - Stress at Work (Workplace Stress), 2010)
Zmiany wywołane globalizacją nie ominęły także rynku pracy. Coraz częściej praca wypełnia życie ludzkie, przez co odgrywa znaczącą rolę w egzystencji. Pracownicy ciągle myślą o miejscu pracy i samej pracy, a dla wielu koniec weekendu jest powodem do niepokoju, gdyż kolejny tydzień stanowi ogrom nowych obowiązków i problemów, którym muszą sprostać. Stres może być wywołany przez sytuację w domu i w pracy. Pracodawca nie może zazwyczaj ochronić pracowników przed stresem poza pracą, ale może chronić przed stresem, który powstaje poprzez pracę. Stres w pracy może być prawdziwym problem dla organizacji, jak i jej pracowników. Dobre zarządzanie i dobra organizacja są najlepszymi formami zapobiegania stresu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 178-197
Keywords: zatrudnienie; praca; stres zawodowy