Koszty internacjonalizacji przedsiębiorstw - Doryń, Wirginia (Costs of Firms' Internationalization, 2010)
W artykule dokonano przeglądu najważniejszych źródeł kosztów internacjonalizacji przedsiębiorstw. Przedstawiono pojęcia: kosztu prowadzenia działalności za granicą (ang. cost of doing business abroad), kosztu bycia obcym (ang. liability of foreignness), kosztu bycia nowym (ang. liability of newness) oraz kosztów związanych z zarządzaniem złożoną kulturowo organizacją. Wskazano ponadto przesłanki podjęcia badań nad kosztami internacjonalizacji polskich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 163-177
Keywords: koszty działalności za granicą; internacjonalizacja; liability of foreignness