Czynniki determinujące wykorzystanie środków UE w ramach działania 6 PROW "Dostosowanie gospodarstw rolnych do standardów Unii Europejskiej" - Czubak, Wawrzyniec; Sadowski, Arkadiusz (Determinants of Utilizing Measure 6 "Meeting the EU Standards" as an Instrument of Rural Development Plan (RDP), 2010)
Celem pracy było zdefiniowanie czynników, jakie wpływały na podjęcie przez rolników inwestycji finansowanych w ramach działania 6 PROW. Jednym z ważniejszych impulsów była chęć dostosowania gospodarstw do standardów produkcji, a to ma zapewne związek z uzyskaniem w ten sposób możliwości dalszego korzystania z innych form wsparcia w ramach polityki rolnej. Badane gospodarstwa były większe od przeciętnych w kraju czy regionie, stąd należy się spodziewać, że w kolejnych latach będą one dominowały wśród beneficjentów działań pomocowych, co spowoduje wyraźną koncentrację całości funduszy kierowanych do rolnictwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 151-162
Keywords: PROW; fundusze UE; standardy unijne