Państwo dobrobytu a proces globalizacji gospodarczej - Czech, Sławomir (Welfare State and the Process of Globalization, 2010)
Nabierający przyspieszenia pod koniec XX w. proces globalizacji wywołał obawy dotyczące przystosowania wielu krajów wysokorozwiniętych do nowych warunków gospodarowania, ze względu na istniejący tam rozbudowany aparat świadczeń socjalnych oraz szeroki zakres ingerencji państwa w gospodarkę i w sferę socjalną. Badania wykazują jednak, iż kraje te radzą sobie nadzwyczaj dobrze w warunkach globalizacji, a duża rola państwa (mierzona np. jako udział wydatków rządowych w PKB kraju) w gospodarce nie jest przeszkodą dla ich rozwoju gospodarczego czy utrzymywania wysokiej konkurencyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 141-150
Keywords: państwo dobrobytu; globalizacja; rozwój gospodarczy; rola państwa w gospodarce