Współczesne problemy bezpieczeństwa energetycznego Unii Europejskiej - Całek, Anna (Contemporary Issues of Energy Security in the European Union, 2010)
Współczesne problemy bezpieczeństwa energetycznego oraz międzynarodowe spory wokół podziału zasobów energii zwróciły uwagę Unii Europejskiej na konieczność wypracowania wspólnej polityki energetycznej. Do podstawowych zagadnień problemowych można zaliczyć brak jednolitego rynku energetycznego, nieprzejrzyste mechanizmy importu surowców, zakłócenia dostaw tych surowców oraz zagrożenia polityczne. Wewnętrzne podziały w Unii rzucają jednak cień na możliwość wspólnotowego porozumienia, przede wszystkim ze względu na zróżnicowane stosunki z Federacją Rosyjską.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 131-140
Keywords: bezpieczeństwo energetyczne; Unia Europejska; liberalizacja rynku energii; polityka energetyczna