Konkurencyjność i współpraca samorządu terytorialnego w aspekcie ekoinwestycji - Burzyńska, Dorota (Competitiveness and Cooperation of Local Authorities in the Aspect of Ecoinvestment, 2010)
Samorządowe inwestycje ekologiczne charakteryzują się wysoką kapitałochłonnością, ograniczoną podzielnością, długim okresem realizacji, a także wysokimi kosztami. Decydują one o standardzie życia mieszkańców i rozwoju gospodarki lokalnej. Rozbudowa i modernizacja inwestycji ekologicznych służy wzmacnianiu konkurencyjności lokalnej. Jednocześnie przestrzenne rozmieszenie i wysokie koszty realizacji inwestycji oraz niepodzielność techniczna i wzajemne uzupełnianie się realizacji usług użyteczności publicznej z ochroną środowiska, skłania gminy do poszukiwania dróg współpracy z innymi podmiotami. W artykule zaprezentowano specyfikę konkurencyjności i współpracy samorządów w obszarze realizacji inwestycji ekologicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 116-130
Keywords: inwestycje samorządowe; inwestycje ekologiczne; konkurencyjność lokalna; konkurencyjność terytorialna