Refleksje na temat genezy i ewolucji nazwy ekonomia - Bochenek, Mirosław (Reflections on Origin and Evaluation of the "Economics" Term, 2010)
Nauka ekonomia zawdzięcza swoją nazwę Ksenofontowi, który utworzył ją z dwóch pojęć: οἶκος - oznaczający dom, gospodarstwo, oraz νομεύς - zarządzający, przydzielający. Dla Ksenofonta οἰκονομικός znaczyło zarządzanie gospodarstwem domowym. Termin "ekonomia polityczna", sformułowany przez Antoine de Montchréstiena, został przejęty przez twórcę nauki ekonomia Adama Smitha, stając się niemal powszechnie stosowanym pojęciem. Wszystkie, stosowane w różnych okresach, nazwy są nazwami tożsamymi, dobrze oddającymi treść tej nauki. Niestety, kilka pokoleń ekonomistów dało się wywieść w pole, ponieważ bezkrytycznie przyjmowali wyjaśnienie genezy pojęcia ekonomia, przedstawione przez Jeana Baptiste Saya, który uważał, że pochodzi ono od słów: οἶκος - dom, oraz νόμος - prawo.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 95-115
Keywords: ekonomia; ekonomia polityczna; ekonomia narodowa; ekonomia społeczna; ekonomika