Straty monopolistyczne na przykładzie rynku gazu w Polsce - Bernat, Tomasz (Monopolistic Losses on Gas Market Example in Poland, 2010)
Współczesne gospodarki oparte są w coraz większej mierze na sektorze MSP. Niemniej, nadal znaczna część PKB wytwarzana jest przez duże przedsiębiorstwa. Podmioty te dążą do zdobycia i utrzymania jak największych udziałów rynkowych i uzyskania pozycji lidera rynkowego. Uzyskanie takiej pozycji rodzi jednak pewne problemy z punktu widzenia efektywności alokacyjnej. Dominanci mogą zachowywać się nieefektywnie powodując powstawanie strat monopolistycznych. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie podstaw teoretycznych związanych z koncepcją nieefektywności alokacyjnej oraz powstawaniem strat monopolistycznych, jak również próbą kalkulacji takich strat, przy wykorzystaniu autorskiej metody kalkulacji. Przykładem jest rynek górnictwa naftowego i gazowego w Polsce, zdominowany przez PGNiG SA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 81-94
Keywords: rynki skoncetrowane; straty dobrobytu społecznego; zagregowane straty monopolistyczne