Fiskalne instrumenty stabilizacji makroekonomicznej we współczesnej gospodarce polskiej - Barczyk, Ryszard (Fiscal Instruments of Macroeconomic Stabilization in Poland's Contemporary Economy, 2010)
W warunkach współczesnej recesji gospodarczej niezbędnym jest podejmowanie działań stabilizacyjnych, ograniczających negatywne konsekwencje tych procesów. Jedną z głównych grup instrumentów, które mogą być wykorzystywane, są narzędzia fiskalne. Celem opracowania jest analiza roli i charakteru oddziaływania narzędzi fiskalnych na spowolnienie aktywności gospodarczej, występujące w Polsce w latach 2007-2009. Praca składa się z trzech części. W pierwszej z nich przedstawiono istotę narzędzi fiskalnych oraz możliwe sposoby ich wykorzystania w warunkach osłabienia aktywności gospodarczej. Część druga to prezentacja głównych narzędzi fiskalnych, stosowanych w celach stabilizacyjnych w gospodarce polskiej w latach 2007-2009. W podsumowaniu podjęto próbę oceny dotychczas podejmowanych w naszym kraju fiskalnych działań stabilizacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 39-51
Keywords: polityka fiskalna; recesja gospodarcza; środki dyskrecjonalne; reguły fiskalne