Wykluczenie cyfrowe - wielowymiarowe zjawisko na polskim rynku pracy - Arendt, Łukasz (Digital Divide - a Multidimensional Phenomenon on the Polish Labour Market, 2010)
Wykluczenie cyfrowe jest zjawiskiem wielowymiarowym. W opracowaniu przedstawiono teoretyczno-empiryczne wątki tego zjawiska, dotyczące polskiego rynku pracy, w szczególności skali i wymiarów wykluczenia wśród pracowników i osób bezrobotnych. Przeprowadzone analizy wykazały, iż problemem z jakim boryka się polski rynek pracy jest wykluczenie cyfrowe w wymiarze umiejętności, którego efektem jest wykluczenie w wymiarze wykorzystania. Rosnące wymagania w zakresie e-umiejętności mogą prowadzić w przyszłości do wzrostu skali niedopasowania strukturalnego, skutkując zwiększeniem się liczby osób wykluczonych cyfrowo i społecznie. Przeciwdziałanie tym negatywnym skutkom rozwoju ICT będzie wymagało zmian w polityce rynku pracy w kierunku zwiększenia jej elastyczności i zakresu wykorzystania aktywnych instrumentów tej polityki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 15-26
Keywords: wykluczenie cyfrowe; rynek pracy; e-umiejętności