Zarządzanie zyskiem w polskich spółkach giełdowych - Schabek, Tomasz; Gajdka, Jerzy; Brzeszczyński, Janusz (Earnings Management in the Polish Stock Market CompaniesEar, 2010)
W referacie przedstawiono wstępne rezultaty badań, których celem jest testowanie występowania zjawiska "zarządzania zyskiem" w polskich spółkach giełdowych. Zbadano, w jaki sposób wartości zysków na akcję (EPS) tych spółek rozkładają się wokół progowej wartości "zero" w latach 1997-2007 oraz w jaki sposób ulegają zmianom w czasie wyniki spółek "podejrzewanych" o manipulację zyskami. Rezultaty badań wykazujące asymetrię rozkładu wokół wartości zerowej oraz relatywne pogorszenie się wyniku w roku następującym po roku, w którym spółka jest "podejrzewana" o zarządzanie zyskiem, wydają się świadczyć o tym, że zjawisko to występuje w polskich spółkach giełdowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 291-296
Keywords: zarządzanie finansami przedsiębiorstw; finanse behawioralne