Postawy i opinie menedżerów śląskich przedsiębiorstw wobec użyteczności badań marketingowych - Witczak, Olgierd (Silesian Company Managers Opinions and Attitudes Towards Marketing Research Usefulness - Conditions and Determinants, 2010)
Prowadzenie badań marketingowych jest jednym z istotnych elementów działania przedsiębiorstwa na rynku. Zakres badań powinien odzwierciedlać problemy decyzyjne przedsiębiorstwa. W styczniu 2009 r. Katedra Badań Rynkowych i Marketingowych Akademii Ekonomicznej im. Karola Adamieckiego w Katowicach zrealizowała projekt badawczy pn.: "Wykorzystanie badań marketingowych w przedsiębiorstwach województwa śląskiego". Głównym jego celem było poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, czy badania marketingowe są postrzegane przez menedżerów jako element podnoszenia skuteczności funkcjonowania przedsiębiorstwa na rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 243-252
Keywords: badania marketingowe; użyteczność; ślaskie przedsiębiorstwa