Zastosowanie zogniskowanych wywiadów grupowych w badaniach dzieci i młodzieży - Olejnik, Iwona (Application of Focus Group Interviews in Research of Children and Youth, 2010)
Artykuł prezentuje zasady stosowania jednej z metod jakościowych badań rynku FGI - w badaniach dzieci i młodzieży. Dzieci i młodzież stanowią jeden z najszybciej rozwijających się segmentów rynku, wywierają istotny wpływ na decyzje zakupowe rodziców, posiadają własne pieniądze i wydatkują je według swoich preferencji. Zogniskowane wywiady grupowe jako metoda badań dzieci i młodzieży znajdują zastosowanie w przypadku badań dzieci co najmniej 9-, 10-letnich. jednakże FGI realizowane z młodymi ludźmi istot- nie różnią się od wywiadów z osobami dorosłymi. Zarówno przygotowanie, realizacja, jak i opracowanie wyników powinny przede wszystkim uwzględniać poziom rozwoju dziecka i poszanowanie jego praw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 234-242
Keywords: badania dzieci i młodzieży; wywiady grupowe