Wykorzystanie metod jakościowych w badaniach ryzyka w decyzjach nabywczych konsumentów - Maciejewski, Grzegorz (Usage of Qualitative Methods in the Research of Risk in Purchase Decisions of Consumers, 2010)
Artykuł ukazuje zastosowania metod jakościowych w badaniach nad rolą ryzyka w decyzjach nabywczych konsumentów. Autor prezentuje w nim przydatność FGI, IDI, mapy mentalnej, techniki uzupełnień oraz techniki wyobrażeń, ilustrując je wynikami badań własnych przeprowadzonych we wrześniu 2007 roku i we wrześniu 2009 roku. Dzięki zastosowaniu tych metod udało się uzyskać wiele informacji na temat istoty badanego zjawiska, zidentyfikować zakresy badań ilościowych (zwłaszcza uzyskać informacje pomocne do stworzenia kwestionariusza wywiadu bezpośredniego), a także uzupełnić i pełnią zinterpretować wyniki uzyskane z badań ilościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 218-226
Keywords: ryzyko konsumentów; pomiar konsumenckiego ryzyka; badania jakościowe