Problematyka udziału mieszkańców Dolnego Śląska w ruchu turystycznym w świetle badań sondażowych - Jedlińska, Maja (Issues of Lower Silesia Inhabitants Participation in Tourist Traffic in the Light of Opinion Poll, 2010)
Udział w ruchu turystycznym jest wielostronnie uwarunkowany. Siłę i kierunek tych uwarunkowań prezentują wyniki badań empirycznych. W opracowaniu przedstawiono wyniki dwóch badań sondażowych - nad problematyką aktywności turystycznej wśród mieszkańców Dolnego Śląska oraz oceny jednego z jeleniogórskich biur podróży, przedstawione przez jego klientów. Takie badania mają charakter utylitarny, pozwalają firmom doskonalić ofertę i poprawiać wizerunek wśród klientów, ni, in. poprzez zwiększającą się siłę marketingu szeptanego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 208-217
Keywords: zachowania konsumenckie; aktywność turystyczna; biuro podróży