Gromadzenie informacji marketingowych w polskich jednostkach samorządu lokalnego. Wyniki badań empirycznych - Kowalik, Izabela (Marketing Information Gathering in the Polish Local Governments - Empirical Study Results, 2010)
W artykule przedstawiono wyniki badania dotyczącego gromadzenia informacji marketingowych przeprowadzonego w 2009 r. na próbie 450 gmin i powiatów. lak wykazano, gromadzenie informacji w polskich samorządach, oceniane według skali MARKOR, jest na poziomie średnim. Wśród stosowanych metod przeważają konsultacje i monitorowanie otoczenia. Natomiast badania marketingowe są najmniej popularną metodą gromadzenia informacji. Wykazano, że badania turystów i inwestorów prowadzi więcej samorządów o charakterze miejskim. Te powiaty i gminy z reguły mają ponadto większe urzędy, lepiej wykształcone kadry marketingowe oraz lepsze wyniki działalności niż ośrodki nieprowadzące badań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 177-186
Keywords: orientacja rynkowa; informacje marketingowe; samorząd lokalny