Badania postaw mieszkańców jako podstawa strategii promocji regionów zróżnicowanych kulturowo na przykładzie województwa śląskiego - Żabińska, Teresa (Research on Attitudes of Inhabitants as a Basis for Promotional Strategies of Culturally Diverse Regions on the Example of Silesian Voivodeship, 2010)
W artykule przedstawiono problem zróżnicowania kulturowego i jego wpływ na postawy mieszkańców wobec regionu oraz kształtowanie tożsamości regionalnej. W referacie problemy te zaprezentowano na przykładzie województwa śląskiego. Podjęto prób interpretacji zróżnicowania kulturowego tego województwa. Wyniki przedstawiono za pomocą przeprowadzonych wśród mieszkańców badań fokusowych i ankietowych dotyczących ich postaw wobec województwa. Omówiono też wynikające z tego implikacje dla opracowania strategii promocji wewnętrznej i zewnętrznej regionu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 106-115
Keywords: postawy mieszkańców; tożsamość regionalna; zróżnicowanie kulturowe; promocja regionu