Miasteczka w strukturze sieci miejskiej księstw jaworskiego, świdnickiego i ziębickiego w XIV i XV wieku - Kosieradzka, Angelika (Small towns in the urban settlement network of the Duchies of Jawor, Świdnica and Ziębice in the XIV and XV centuries, 2021)
Przedmiot pracy stanowią ośrodki miejskie, które w śląskich dyplomach z okresu średniowiecza, określone zostały niemieckojęzycznym terminem Stetlein (lub pochodnym).
Keywords: miasteczka; Dolny Śląsk; oppidum; Stetlein; sieć miejska; układ przestrzenny; księstwo świdnickie; księstwo jaworskie; księstwo ziębickie; średniowiecze; XIV-XV wiek