Wykorzystanie badań marketingowych przez podmioty gospodarcze w Polsce - Śmiłowski, Eugeniusz (Use of Marketing Research by Business in Poland, 2010)
Krajowy rynek badań marketingowych jest słabo rozwinięty, minio dynamicznego rozwoju w latach 1998-2008. Poziom wydatków na badania marketingowe per capita jest w Polsce kilkakrotnie niższy niż w gospodarkach rozwiniętych. Przedsiębiorstwa krajowe, zwłaszcza należące do segmentu małych i średnich, w zdecydowanej swej większości nie przeprowadzają badań marketingowych. Te, które je wykonują, czynią to częściej samodzielnie niż we współpracy z agencjami badawczymi. Przedsiębiorstwa korzystające z usług firm badawczych rozumieją i doceniają znaczenie badań marketingowych oraz mają wobec nich sprecyzowane oczekiwania. Niski poziom wykorzystania badań marketingowych przez krajowe podmioty gospodarcze jest przeszkodą dalszego wzrostu rynku badawczego w Polsce i barierą rozwoju tysięcy polskich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 26-39
Keywords: badania marketingowe; wydatki na badania; rodzaje badań; agencje badawcze