Badania marketingowe i prognozowanie w zarządzaniu firmą - ekspansja czy regres? - Garczarczyk, Józef; Mocek, Marek (Marketing Research and Forecasting in Company Management Pradices - Expansion or Regression?, 2010)
Celem artykułu jest ocena zmian, jakie w latach 1996-2009 nastąpiły w polskich przedsiębiorstwach w zakresie sposobu pozyskiwania oraz wykorzystania w procesie decyzyjnym informacji diagnostycznych i prognostycznych. Podstawą analiz i porównań były wyniki trzech badań przeprowadzonych przez Katedrę Badań Marketingowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Uzyskane rezultaty - mimo 13-letnicgo okresu objętego analizą - nie potwierdziły oczekiwanych zmian zarówno w poglądach menedżerów co do potrzeby prowadzenia badań marketingowych oraz prognozowania zjawisk rynkowych, jak i sposobów wykorzystania posiadanych informacji w podejmowaniu decyzji dotyczących różnych aspektów działalności przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 11-25
Keywords: rozwój badań; świadomość menedżerów; zarządzanie firmą; wykorzystnie badań; procesy decyzyjne