Determinanty struktury kapitału przedsiębiorstw należących do przemysłu elektromaszynowego (w świetle badań empirycznych) - Zygmunt, Aleksandra (The Determinants of Capital Structure in Electromachine-building Companies. Empirical Research, 2010)
W artykule podjęto problematykę oddziaływania zewnętrznych i wewnętrznych determinant na strukturę kapitału przedsiębiorstw należących do branży przemysłu. Przeprowadzono identyfikację wpływu nieodsetkowej tarczy podatkowej, specyfiki branży, rozmiaru i dynamiki wzrostu przedsiębiorstwa, jego rentowności, unikalności produktu i kosztu kapitału na strukturę kapitału badanych przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 442-449
Keywords: struktura kapitału przedsiębiorstwa; zewnętrzne i wewnętrzne determinanty