Wpływ gwarancji zatrudnienia na wartość udziałów. Zarys problemu - Zarzecki, Dariusz (Employment Guarantees Versus the Valuation of Business Interest. An Outline of the Problem, 2010)
Artykuł jest poświęcony kluczowym konceptualnym aspektom wyceny prywatyzowanych firm. Omówiono podstawowe zagadnienia dotyczące standardów wartości. Główna konkluzja artykułu sprowadza się do stwierdzenia, że prywatyzowane firmy powinny być wyceniane bez uwzględniania wartości pakietów socjalnych - o ile odnosi się to do wyceny dokonywanej z punktu widzenia sprzedającego. Natomiast wycena przeprowadzana przez inwestora powinna ujmować zmniejszoną wartość biznesu wynikającą z dodatkowych obciążeń socjalnych po stronie kupującego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 422-429
Keywords: wycena; gwarancje socjalne; wartość