Wypłata dywidendy a uszczuplenie kapitału w polskich spółkach giełdowych - Wypych, Mirosław (Dividend Payment Versus Equity Decreasing in the Polish Stock-listed Companies, 2010)
Celem opracowania było wykazanie, w jakim stopniu wypłata dywidendy pomniejsza zasoby kapitału własnego przedsiębiorstw. Analiza objęła 88 spółek giełdowych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, które wypłaciły dywidendę w 2009 r. Kwota wypłaconych przez te spółki dywidend stanowiła aż 90% wypracowanego przez nie zysku netto. Nie miało to jednak dużego wpływu na strukturę kapitałową i nie stanowiło zagrożenia dla utrzymania płynności finansowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 413-421
Keywords: dywidenda; spółka akcyjna; struktura kapitału