Rentowność i płynność finansowa a wypłaty dywidend gotówkowych - Wrońska, Elżbieta Maria (The Significance of Profitability and Liquidity in Dividend Decisions, 2010)
Podstawą ustalania kwot przeznaczonych do podziału między wspólników jest wielkość zysku z roku poprzedniego oraz z lat poprzednich. Do istotnych czynników determinujących podział zysku zaliczyć można także sytuację w zakresie płynności spółki i dostęp do źródeł finansowania. Biorąc powyższe pod uwagę, istotnym stało się zbadanie zależności między płynnością i rentownością oraz współczynnikami dotyczącymi wypłat dywidend przeprowadzone zostały badań empirycznych mających na celu analizę związku między tymi kategoriami. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań można stwierdzić, że wyraźny jest związek między poziomem zysku netto oraz gotówki a poziomem dywidendy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 397-403
Keywords: dywidenda; płynność; rentowność