Cechy małych i średnich przedsiębiorstw a polityka kredytowa banków - wzajemne relacje - Wolański, Robert (Features of Small and Medium Enterprises Versus Credit Policy of Banks - Mutual Relation, 2010)
Artykuł omawia relacje MŚP i banków w obszarze działalności kredytowe Przeprowadzona analiza wskazuje rozbieżne stanowiska obu sektorów i dowodzi, że rynek kredytów bankowych dla niewielkich podmiotów charakteryzuje brak uwzględnienia prze banki specyficznych cech MŚP oraz brak zrozumienia znaczenia kredytu i uwarunkowań postępowania banków przez MSP. Różne podejście banków i MŚP do kwestii związanych z kredytowaniem objawia się żądanymi wymaganiami przy udzieleniu kredytu, głównie w zakresie zabezpieczeń kredytu oraz określenia sytuacji finansowej MŚP. Dochodzą do tego różnice odnośnie do wysokości oprocentowania. Ponadto MŚP niechętnie korzystają z kapitałów obcych, a banki nie starają się przekonać ich do swojej oferty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 388-396
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; bank; polityka kredytowa