Dynamiczne kształtowanie struktury kapitałowej przedsiębiorstwa z uwzględnieniem zobowiązań - Wilimowska, Zofia; Seretna-Sałamaj, Danuta (Dynamic Modeling Capital Structure of an Enterprise Including Current Liabilities, 2010)
Właściwe zaprojektowanie źródeł finansowania jest warunkiem niezbędnym do powodzenia przedsięwzięcia gospodarczego. Przedstawione w artykule badania pokazują, że poziom zadłużenia w polskiej gospodarce jest bardziej zmienny niż w innych krajach ze względu na korzystanie w większym stopniu ze zobowiązań handlowych. Zmienność struktury kapitałowej przedsiębiorstwa wymaga zastosowania dynamicznego zarządzania strukturą kapitałów, ponieważ modele dynamiczne lepiej mogą odzwierciedlić sytuację finansowania spółek w gospodarce polskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 376-387
Keywords: struktura finansowania; dynamiczne zarządzanie; czynniki; identyfikacja