Uwzględnienie sposobu redystrybucji przepływów pieniężnych w kalkulacji wartości odsetkowych tarcz podatkowych w metodzie skorygowanej wartości bieżącej (APV) - Słoński, Tomasz (Considering the Way of Free Cash Flow Redistribution in the Calculation of Tax Shield Interest Value in the Method of Adjusted Present Value (АРV), 2010)
W tradycyjnych metodach wyceny zakłada się brak współzależności między wolnymi przepływami pieniężnymi oraz przepływami finansowymi. Metoda APV pozwala na analizę wpływu skutków decyzji dotyczących sposobu finansowania na wartość przedsiębiorstwa. Podejście to jest szczególnie istotne w ocenie przedsiębiorstw, które w pełni wykorzystują swoją pojemność kredytową. W artykule prezentowany jest przykład przedsiębiorstwa podlegającego transakcji wykupu lewarowanego. W tego typu transakcjach o wielkości przepływów finansowych w następnym okresie decyduje zrealizowany operacyjny przepływ pieniężny w okresie bieżącym. W artykule zaproponowano sposób doboru stóp dyskonta odsetkowych tarcz podatkowych w sytuacji współzależności wolnych i finansowych przepływów pieniężnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 309-317
Keywords: wykup lewarowany; skorygowana wartość bieżąca