Wielkość przedsiębiorstwa a płynność finansowa - wyniki badań empirycznych - Prędkiewicz, Katarzyna (The Size of a Company and Financial Liquidity - the Results of Empirical Research, 2010)
W artykule zaprezentowano rezultaty badań empirycznych dotyczących płynności finansowej sektora MSP w Polsce. Przedstawiono mediany wskaźników płynności bieżącej, szybkiej i natychmiastowej w przedsiębiorstwach mikro, małych i średnich w latach 1995-2004. Zbadano, wykorzystując analizę wariancji, czy wielkość przedsiębiorstwa w ramach branż ma istotny wpływ na kształtowanie się wskaźników płynności finansowej. Badania potwierdziły, że oprócz przynależności branżowej, na poziom wskaźników płynności finansowej wpływ ma również rozmiar przedsiębiorstwa mierzony liczbą zatrudnionych osób.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 261-275
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; płynność finansowa