Czynniki kształtujące wartość współczesnego przedsiębiorstwa - Paździor, Maria (Factors Influencing a Contemporary Company's Value, 2010)
Wzrost wartości przedsiębiorstwa to jeden z podstawowych celów współczesnego biznesu. Dążenie do tego wzrostu wymaga zwrócenia większej uwagi na czynniki kształtujące tę wartość. Potencjał gospodarczy tkwiący w majątku rzeczowym, aczkolwiek konieczny, nic jest wystarczający, by zapewnić właścicielom odpowiednie korzyści. Trzeba go bowiem skierować na realizację takich zadań, które w określonych warunkach pozwolą na osiągnięcie wysokiej efektywności. We współczesnej gospodarce poziom ten w coraz większym stopniu zależy od zasobów niematerialnych, takich jak kwalifikacje zatrudnionych, ich kreatywność i skłonność do ryzyka, organizacja procesów wewnętrznych, relacje z otoczeniem itp. Aktywa te tworzą określoną infrastrukturę, dzięki której uruchamiany jest potencjał ekonomiczny tkwiący w zasobach materialnych. Tylko odpowiednie połączenie aktywów rzeczowych i finansowych z zasobami niematerialnymi stwarza szanse na maksymalizację wartości przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 253-260
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; kapitał intelektualny