Wpływ premii za ryzyko na opłacalność przedsięwzięć inwestycyjnych - Paździor, Artur (The Influence of the Risk Premium on the Efficiency of Investment Projects, 2010)
W artykule poruszona została problematyka szacowanie premii za ryzyko oraz jej wpływu na decyzje inwestycyjne. Na podstawie zaprezentowanego przykładu przedsięwzięcia inwestycyjnego można wyrazić przekonanie, że nawet niewielkie zmiany wysokości premii za ryzyko mogą mieć wymierne skutki dla procesu planowania inwestycyjnego. Przykład ten świadczy o potrzebie pogłębionych badań nad uniwersalną metodyką szacowania premii za ryzyko w warunkach, kiedy wyznaczanie jej z wykorzystaniem znanych technik jest niemożliwe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 244-252
Keywords: koszt kapitału własnego; premia za ryzyko; przedsięwzięcie inwestycyjne