Zastosowanie modeli analizy dyskryminacyjnej E.I. Altmana, J. Gajdki i D. Stosa do prognozowania poprawności zaciągnięcia kredytu przez podmioty gospodarcze - Parvi, Rafał (The Use of the Models Of Discriminant Analysis By E.I. Altman, J. Gajdka and D. Stos to Prove the Correctness of the Decision of Taking a Credit, 2010)
Ryzyko kredytowe związane z kredytowaniem, inwestycji wynika najczęściej z nietrafnego przewidywania jej realizacji przez kredytowane przedsiębiorstwo. W celu minimalizacji ryzyka wśród wielu informacji o kredytowanym przedsiębiorstwie powinny znajdować się także informacje techniczno-ekonomiczne umożliwiające wykonanie zbiorczej oceny działalności przedsiębiorstwa przy zastosowaniu modelu E.I. Altmana, J. Gajdki i D. Stosa. Obydwa modele zastosowano w dwóch firmach: X i Y. Badania wykazały, że zaciągnięte kredyty w obydwu firmach przyczyniły się do poprawienia płynności finansowej. Ponadto umożliwiły firmom X i Y regulowanie zobowiązań na bieżąco, o czym świadczy dobra kondycja finansowa po udzieleniu kredytu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 233-243
Keywords: ekonomia; finanse; bankowość; kredyt; płynność finansowa