Wpływ kredytowania na sytuację finansową wybranych podmiotów gospodarczych - Parvi, Rafał (Wpływ kredytowania na sytuację finansową wybranych podmiotów gospodarczych / The Influence of Crediting on the Financial Situation of Chosen Economic Entities, 2010)
Aby przedsiębiorstwo mogło doskonałe prosperować na rynku, musi mieć zachowaną płynność finansową. Jednym z czynników regulujących płynność finansową jest kredyt. Zaciągnięty i wykorzystany zgodnie z założeniami wzmacnia zdolność firmy do wywiązywania się ze swoich zobowiązań. W związku z tym firmy mogą wykorzystywać zasób) płynne, a więc te aktywa bieżące, które mogą być szybko zamienione na gotówkę. Niepodważalny jest fakt, iż przedsiębiorstwo, aby funkcjonować, musi posiadać płynność finansową Głównym źródłem pozyskiwanych środków jest kredyt.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 224-232
Keywords: ekonomia; finanse; kredyt; płynność finansowa; przedsiębiorstwo