Ocena rentowności przedsiębiorstw w aspekcie płynności finansowej - Krajewski, Mirosław (The Evaluation of Companies Profitability in Terms of Financial Liquidity, 2010)
Ocena rentowności prowadzonej działalności gospodarczej powinna się stać podstawą do oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa, ale tylko po uwzględnieniu poziomu płynności finansowej. Płynność finansowa przedsiębiorstw, jako zdolność do spłaty zobowiązań aktywami obrotowymi, zależy od umiejętności zarządzania istniejącymi zasobami, a zwłaszcza aktywami obrotowymi. Tak więc szczególnie rentowność kapitału własnego urealniona posiadaną płynnością finansową jest miarą oceny zarządzania kapitałami oraz bazą do podejmowania przyszłych decyzji inwestycyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 153-161
Keywords: rentowność kapitału własnego; płynność finansowa; decyzje inwestycyjne