Wycena małych przedsiębiorstw w warunkach polskich - Jaworski, Jacek (Small Business Valuation under Polish Conditions, 2010)
Główne cele artykułu to: wskazanie na kluczowe determinanty i uwarunkowania wyceny mikro- i małego przedsiębiorstwa w warunkach polskich, a także krytyczny przegląd metod tejże wyceny. W pierwszej części opracowania omówione zostały przesłanki wzrostu znaczenia problematyki szacowania wartości małych przedsiębiorstw w Polsce, a także najważniejsze cechy specyficzne małych podmiotów w kontekście ich wyceny. Druga część poświęcona jest przeglądowi proponowanych w literaturze metod wyceny małych firm pod względem ich użyteczności i wiarygodności wyników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 126-133
Keywords: wycena przedsiębiorstw; metody wyceny; małe przedsiębiorstwa