Metody porównawcze w wycenie przedsiębiorstw - błędy, kontrowersje, standardy - Grudziński, Michał (Comparative Methods in Business Valuation - Mistakes, Controversies, Standards, 2010)
W niniejszym artykule poruszone zostały kwestie błędów, kontrowersji i standardów związanych ze stosowaniem metod porównawczych w wycenie przedsiębiorstw. W pierwszej części przedstawiono problem umiejscowienia metod porównawczych w klasyfikacji metod wyceny przedsiębiorstw, a w kolejnej podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czym jest przedsiębiorstwo porównywalne. W trzeciej części wskazano zaś błędy przy konstrukcji i wyborze wykorzystywanych w procesie wyceny mnożników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 98-104
Keywords: wycena przedsiębiorstw; metody porównawcze; standardy