Determinanty oddziałujące na rentowność kapitału własnego przedsiębiorstw rolniczych - Franc-Dąbrowska, Justyna; Porada-Rochoń, Małgorzata (Factors Influencing Return on Equity in Agricultural Enterprises, 2010)
W opracowaniu przedstawiono wyniki analiz modelowych, które pozwoliły na specyfikację czynników kształtujących poziom wskaźnika rentowności kapitału własnego mikroprzedsiębiorstw rolniczych w łatach 2001-2007. Badane przedsiębiorstwa systematycznie zwiększały wskaźniki rentowności, przy niezmienionym poziomie zatrudnienia i wzroście wartości majątku. Stwierdzono, że przedsiębiorcy postępowali racjonalnie. Wyniki badań modelowych stanowią potwierdzenie relacji znanych z literatury przedmiotu, a determinanty ROA można podzielić na dwie grupy: wynikające ze skali działalności oraz kosztowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 79-88
Keywords: determinanty rentowności; przedsiębiorstwa rolnicze