Równoważność modeli wyceny przedsiębiorstwa na podstawie zdyskontowanych przepływów pieniężnych - Brycz, Bogumiła; Dudycz, Tadeusz (Equivalence of Valuation Models of an Enterprise Based on Discounted Cash Flows, 2010)
W teorii wyceny powszechnie zakłada się, że jeżeli modele wyceny na podstawie zdyskontowanych przepływów pieniężnych (FCFE, FCFF, FCFC, APV) zastosuje się właściwie, to oszacowana za ich pomocą wartość przedsiębiorstwa powinna być taka sama. Warunkiem otrzymania identycznego wyniku wyceny jest przyjęcie takich samych założeń odnośnie postrzegania ryzyka związanego z przepływami z tytułu tarczy podatkowej. W artykule przeanalizowano wpływ różnego postrzegania tego ryzyka na przepływy pieniężne i stopę dyskontową, wyprowadzono zależności między kosztem kapitału własnego a stopą dyskontową dla przepływów pieniężnych z tytułu tarczy podatkowej i między stopą dyskontową dla przepływów z tytułu tarczy podatkowej a średnim ważonym kosztem kapitału. Zależności pokazano w kontekście teorii szacowania ryzyka dotyczącego korzyści podatkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 98, s. 22-34
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; tarcza podatkowa; stopa dyskontowa