Zarządzanie stadionami w Polsce - Fiut, Arkadiusz (Stadium Management in Poland, 2022)
W opracowaniu scharakteryzowano źródła przychodów generowane przez stadiony w Polsce oraz przeprowadzono analizę kosztów tych stadionów w celu określenia wpływu działalności sportowej i pozasportowej na wyniki finansowe stadionów. Przedstawione zostały istotne aspekty związane z funkcjonowaniem obiektów sportowych oraz największe problemy, z którymi muszą się zmagać zarządcy stadionów. Przeprowadzono analizę literatury przedmiotu, analizę sprawozdań finansowych oraz sprawozdań z działalności zarządu. W konkluzji stwierdzono wpływ wydarzeń zarówno sportowych, jak i pozasportowych na sytuację finansową stadionów. W dzisiejszych czasach są one na tyle skomercjalizowane, że organizacja różnego rodzaju eventów może generować nawet do 40% przychodów stadionów. W niektórych przypadkach będzie to oznaczało większy wpływ na finanse stadionów niż w przypadku ich działalności związanej ze sportem.
Gospodarka nieruchomościami / pod red. Aleksandry Łakomiak. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 20-40
Keywords: zarządzanie; stadion; koszty działalności; przychody; management; stadium; operating costs; revenues