Nowy wymiar cech jakościowych sprawozdawczości finansowej - Zuchewicz, Joanna (The New Dimension of Financial Reporting Quality Attributes, 2010)
W maju 2008 r. Rada Międzynarodowych Standardów Rachunkowości oraz amerykańska Rada Standardów Rachunkowości Finansowej opublikowały wspólnie opracowany projekt pt. Ramy konceptualne sprawozdawczości finansowej. W projekcie tym położono duży nacisk na użyteczność informacji dostarczanej przez sprawozdawczość finansową. Wymiar użyteczności decyzyjnej informacji zdeterminował cechy jakościowe sprawozdań finansowych jako źródła wielu danych o jednostce. W projekcie wyróżniono dwie fundamentalne cechy sprawozdawczości finansowej: istotność i wierność odzwierciedlenia rzeczywistości oraz cztery cechy dodatkowe: porównywalność, sprawdzalność, terminowość i zrozumiałość. Cechy dodatkowe stanowią uzupełnienie cech podstawowych. Projekt uwzględnia potrzeby dostarczycieli kapitału oraz zmiany zachodzące na rynkach światowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 494-501
Keywords: cechy jakościowe sprawozdań finansowych; zasady koncepcyjne MSSF; nowe ramy konceptualne