Konsolidacja sald rachunków bankowych instrumentem optymalizującym przepływy pieniężne grupy kapitałowej - Ziętowska, Irena (Cash Pooling as an Instrument Used to Optimise the Cash Flow of a Capital Group, 2010)
Konsolidacja sald rachunków bankowych (cash pooling) stanowi zaawansowany instrument optymalizujący przepływy pieniężne podmiotów należących do grupy kapitałowej lub posiadających wielooddziałową strukturę organizacyjną, obecny od pewnego czasu w obrocie gospodarczym. Polega on na koncentrowaniu środków z sald poszczególnych podmiotów wchodzących w skład danej grupy gospodarczej na wspólnym rachunku tej grupy i zarządzaniu zgromadzonymi w ten sposób środkami. Dzięki temu instrumentowi podmioty gospodarcze mogą w sposób bardziej efektywny zarządzać płynnością, optymalizować przepływy gotówkowe w ramach całej grupy, minimalizować koszty finansowe, a także wykorzystywać efekty finansowe w postaci korzyści skali.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 486-493
Keywords: cash pooling; konsolidacja sald; płynność finansowa