Warunki efektywnego funkcjonowania systemu kontroli wewnętrznej w przedsiębiorstwie - Szymczyk-Madej, Katarzyna (Conditions of the Effective Functioning of the Internal Control System in an Enterprise, 2010)
Artykuł porusza problem efektywności systemu kontroli wewnętrznej. Przedstawiono w nim elementy tego systemu, tj. środowisko kontroli, zarządzanie ryzykiem, mechanizmy kontroli, informowanie i komunikowanie oraz monitorowanie pracy systemu kontroli. Następnie omówiono warunki wpływające na skuteczne funkcjonowanie systemu kontroli wewnętrznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 464-475
Keywords: system kontroli wewnętrznej; środowisko kontroli; mechanizmy kontroli; zasady kontroli