Podatek odroczony według regulacji krajowych, MSSF i US GAAP - Surowiec, Anna; Kołodziej-Hajdo, Marta (Deferred Tax According to Domestic Regulations, IFRS and US GAAP, 2010)
Rezerwy i aktywa z tytułu podatku odroczonego związane są z przejściowymi różnicami między prawem bilansowym i podatkowym. Celem artykułu jest zaprezentowanie różnic pomiędzy obecnie stosowanymi rozwiązaniami krajowymi i międzynarodowymi w odniesieniu do odroczonego podatku, sposobu jego ewidencji oraz prezentacji w sprawozdaniach finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 454-463
Keywords: podatek odroczony; standardy rachunkowości