Wybrane instrumenty polityki podatkowej - Schneider, Karol; Nizioł, Krystyna (The Instruments of State Tax Policy, 2010)
W opracowaniu omówiono wybrane instrumenty polityki podatkowej, które państwo może wykorzystywać, aby kształtować określone cele społeczno-gospodarcze. Należą do nich np. ulgi inwestycyjne lub przyspieszona amortyzacja, które umożliwiają podatnikom optymalizację obciążeń podatkowych. W artykule przeanalizowano regulacje dotyczące tych zagadnień, ujęte w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych. Należy podkreślić, że posługując się tego rodzaju instrumentami można ukierunkować wydatki podatników, zwłaszcza prowadzących działalność gospodarczą, na określone cele inwestycyjne, a nie konsumpcyjne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 445-453
Keywords: polityka gospodarcza; prawo podatkowe; rachunkowość