Połączenia i nabycia jako sposoby na ujawnianie wartości niematerialnych w bilansach przedsiębiorstw - Rumniak, Paweł (Mergers and Acquisitions as a Way of Discovering Intangible Assets in a Company Balance-sheet, 2010)
W bilansie bardzo często nie występują istotne składniki kształtujące wartość i efektywność funkcjonowania przedsiębiorstwa. Jednym ze sposobów na ich wprowadzenie jest połączenie lub zakup przedsiębiorstw, co sprawia, że nabywany podmiot wyceniany jest na poziomie wartości rynkowej, która zazwyczaj różni się od księgowej, dzięki czemu w bilansie ujawnia się znacząca część majątku przedsiębiorstwa pod postacią wartości firmy. Niestety, krajowe rozwiązania rachunkowe nie dają możliwości wprowadzenia do bilansu wartości przedsiębiorstwa w trakcie jego funkcjonowania, przez co wartość bilansowa majątku nie oddaje rzeczywistej wartości podmiotu. Połączenia i zakupy jako elementy systemu strategii mogą spowodować ujawnienie nieidentyfikowanych składników niematerialnych, a tym samym urealnić obraz finansowy przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 428-436
Keywords: wartość niematerialna; goodwill; nieidentyfikowane składniki niematerialne