Porównanie niemieckich, francuskich i polskich regulacji z zakresu szacowania podstaw opodatkowania - Pasieczna, Ewa (The Comparison of German, French and Polish Conditions of Tax Base Estimated Setting, 2010)
Kontrola skarbowa weryfikuje stosowanie przez podatników instytucji samo- obliczenia podatkowego. Jednak bardzo często organy podatkowe spotykają się z sytuacjami, kiedy odtworzenie zdarzeń rodzących powstanie zobowiązania podatkowego jest utrudnione lub niekiedy niemożliwe. Dzieje się tak na przykład w sytuacji, gdy podatnik podejmuje działania mające na celu minimalizację obciążeń podatkowych. W takich sytuacjach na podstawie art. 23 o.p. można posługiwać się, przy odtworzeniu przebiegu zdarzeń gospodarczych i ich wpływu na wysokość opodatkowania, szacunkowym ustaleniem podstawy opodatkowania. Artykuł przedstawia porównanie niemieckich, francuskich i polskich rozwiązań w zakresie szacunkowego ustalenia podstawy opodatkowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 394-401
Keywords: zobowiązanie; szacowanie; podstawa opodatkowania; ordynacja podatkowa