Koszty i przychody świadczeń medycznych na przykładzie wybranego oddziału szpitalnego - Orliński, Ryszard (The Costs and Revenues of Medical Services Using the Example of a Chosen Hospital Ward, 2010)
W artykule przedstawiono problem prawidłowej wyceny procedur medycznych w ramach realizowanych świadczeń medycznych. Ustalone przez NFZ stawki nie pokrywają kosztów ponoszonych przez zakłady opieki zdrowotnej. Celem artykułu jest pokazanie, na przykładzie wybranego oddziału szpitalnego, jakie są różnice w kosztach ponoszonych przez oddziały szpitalne i jakie są przychody z tytułu sprzedaży usługi medycznej, finansowanej przez NFZ.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 387-393
Keywords: świadczenia medyczne; procedura medyczna; koszt procedury medycznej; jednorodne grupy pacjentów